Как се сменя тонер касета?

kak-smenya-toner-kaseta-800x800

Как се сменя тонер касета?

Процесът по сменяне на тонер касетата може да звучи като сложна и трудна задача, но всъщност далеч не е. В следващата публикация ще разберете повече за функционалностите на Вашия принтер, както и как да извършите процедурата в няколко прости стъпки.

Какво е тонер касета?

Тонерът (наричан още просто “касета”) е черен прах от въглерод, полимерни и метални частици, който служи на принтерите, за да печатат. За да изпълнява функцията, той притежава магнитни свойства. Когато пуснем лист за принтиране, той преминава през барабана на принтера и благодарение на високата температура и химичните свойства, веществото се разтапя върху хартията ви и отпечатва желаните символи или изображение. Сред неговите ползи са това, че може да бъде използвано няколко пъти, рециклируемо е и възможно презареждане.Тонерът не е течен и не е мастило. Той се използва най-често при лазерните принтери и копирните устройства. Съществува черен и цветен вид. При последния, различните нюанси се получават чрез смесване на четири основни цвята.Като всеки друг консуматив, и този се нуждае от грижа, затова следете за изправността на машината си.

Презареждане, смяна или рециклиране на тонера?

palnene-toner-kaseta

Макар да звучат сходно – презареждането (още наричано “зареждане” и “пълнене”), сменянето и рециклирането са три съвсем различни активности с особена значимост. Важно е да знаем техните специфики, за да разбираме правилно работата на машината, с която разполагаме.

Пълнене на тонер касета

Най-сигурният начин за презареждане (“пълнене”) е като се доверите на специалисти в сервиз, магазин за принтиращи устройства или компютри. Те сами ще разглобят, почистят, заредят повторно и сглобят, а консумативът ще е готов за работа.

Зареждане на тонер касета

Повторното зареждане може да спести много пари, екосъобразно е и предполага повторно използване около три пъти, зависи от нивото на износване. Когато закупувате желания от Вас модел принтер, обърнете внимание дали е възможно да спестите известни разходи с този метод.Не забравяйте, че дори да успеете да заредите няколко пъти, със сигурност след това ще трябва да рециклирате. Последното се прави тогава, когато празния модул не може да се използва или презарежда повече. В такъв случай, не може просто да го изхвърлим като обикновен отпадък, нужен е специален подход. Повече по тази тема можете да научите в нашата статия на тема “Къде се изхвърлят и как се рециклират стари тонер касети?”.

Смяна на тонер касета

Смяната предполага да закупите и използвате нов тонер, за да продължите работата на принтера си. Това е най-простият вариант, но все пак, апелираме да бъдете екосъобразни, да следвате правилно стъпките, които подготвихме за Вас и да следите за своята безопасност. Надяваме се, че в следващите редове ще успеем да отговорим на всички Ваши въпроси.

Кога е време за смяна?

Ако принтерът започне да отчита съобщения за грешка в системата, това може да е явен признак, че е време да смяна. Други белези, че е време да подновите живота на устройството са т.нар. печатане на цветни ленти / черти или ивици. Забележете дали след принтиране на се появяват по-светли цветове, неравномерност на мастилото, избледняване, поява на петна, нежелано сиво оцветяване и сходни.

 1. Отворете принтера
  • Отворете предния капак на принтера, като издърпате надолу с внимателно движение. По този начин ще видите барабанния модул, в който се поставят тонер касетите. Издърпайте го към себе си
 2. Извадете
  • Извадете касетата, която искате да премахнете от барабана. За Ваше улеснение, всеки цвят има свое “гнездо”, оказано с цветен етикет. Дръпнете желаната касета нагоре и навън, за да излезе. Ако Вашия модел принтер има малък лост, натиснете го надолу, за да улесните процеса. Старият елемент вече е практически ненужен, но недейте просто да го изхвърляте в кофата за боклук – той не е битов отпадък. Бъдете екосъобразни! Вместо това, е по-добре да потърсите повече информация за възможностите за препродаване.
  • Внимание: Бъдете предпазливи, тъй като е възможно да се изцапате. Пипайте внимателно, за да не се разлее материала. Ако все пак попадне върху дрехите или кожата Ви, навременно се избършете и измийте със студена вода, за да не остават петна .Не пипайте електродите и не дръжте запалителни вещества в близост, за да не се получават пожари или токови удари. Не вдишвайте веществото, тъй като може да доведе до дихателни проблеми, особено при асматиците.
 3. Подготовка за инсталиране
  • Преди да поставите новата касета, вземете опаковката и я огледайте добре. По нея има специална опаковъчна лента. Тя трябва да бъде премахната, за да разопаковате всичко. Достатъчно е просто да я дръпнете, за да я отлепите. Хванете внимателно новата касета и я дръжте хоризонтално. Със съвсем леки движения я разтърсете няколко пъти (5-6 пъти трябва да са достатъчни). Така тонерът се разпределя равномерно по цялата равнина и ще работи както трябва.
  • Внимание: Не докосвайте барабана в долния край на касетата.
 4. Поставяне
  • Преди да започнете, погледнете добре дали няма от някъде изтичане. При поставяне се съобразете с цвета, който слагате. Огледайте добре кой е правилният слот. Напомняме, че всеки цвят е означен с точен цветен етикет.
  • Внимание: Следете да не ударите частта в рамката на слота. Поставяйте внимателно!.
 5. Подготовка за работа

След като завършите успешно предишната стъпка,сложете барабана обратно на мястото му и затворете предния капак. След това трябва да стартирате функцията за настройване, която ще намерите в “Меню”. Потърсете “Бърза настройка” и натиснете стартиране на режима. По този начин принтерът Ви ще се подготви за работа. Изчакайте малко преди да го използвате и недейте да прекъсвате работата му – не е препоръчително да го изключвате, или пак да отваряте капака.Ако устройството засече грешка, има възможност да не сте поставили някой от модулите правилно. Вероятно е да има нужда и от друга смяна, поради намаляване на количеството в друг от елементите. Направете проверката повторно и при нужда, повторете процедурата.Не забравяйте, че е изключително важно да полагате правилни и редовни усилия за поддържане на изряден вид и работоспособност на своя принтер. Така лесно си спестявате редица главоболия и няма нужда да търсите близкия копирен център в най-неподходящия момент. Правилната поддръжка може да коства определена инвестиция, но тя определено носи възвръщаемост. Накрая ще осъзнаете, че вложеното време и внимание са си стрували. Не правете компромиси по отношение на качеството и поемайте превантивни мерки навременно! Сами ще усетите разликата и ще разберете защо си струва.За още от Онлайн Тонери, разгледайте нашия каталог и тонер касети, които предлагаме:

Меню